Voluntariat


Probabil nu stiați, dar anul 2011 stă sub semnul Anului European al Voluntariatului și ne oferă șansa de a ne implica într-una dintre cele mai mari acțiuni de acest gen din România.

Acest eveniment beneficiază de o finanţare de 8 milioane de euro din partea Uniunii Europene în toate statele membre, din care 150.000 euro ajung în România, iar coordonarea acestei acțiuni îi revine Centrului pentru Consultanţă şi Cercetare în Domeniul Culturii, aflat în subordinea Ministerului Culturii. Printre activităţile prevăzute pentru a marca Anul Voluntariatului se numera crearea unei platforme online unde să fie prezentate activităţile de voluntariat din toată ţara, campanii de promovare a voluntariatului şi a impactului acestuia în comunitate, Târgul naţional al organizaţiilor nonprofit ONG Fest 2011 (6 – 8 mai), Săptămâna Naţională a Voluntariatului (9 – 15 mai) si numeroase conferinţe naţionale şi dezbateri cu actorii implicaţi.

Istoria voluntariatului

Nimeni nu știe exact cum a pornit această mișcare sau cine a inițiat-o, dar un lucru este cert: a fi voluntar este un mod de viață, este o alegere pe care o faci în speranța că eforturile tale vor ajuta pe cineva, vor salva o viață, vor îmbunatați societatea în care trăim.

Istoria voluntariatului este asociată cu începutul de secol 19 când s-au format primele asociații caritabile pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. Dar exemple de activitți caritabile au existat cu mult înainte. Pentru că bogații nu erau obligați să-i ajute pe cei săraci, în Marea Britanie, în perioada dinastiei Tudor, proprietarii de teren plăteau o taxa care finanța desfășurarea de acțiuni de într-ajutorare pentru cei săraci. Se consideră, însă, că acest concept de voluntariat a luat naștere după Primul Razboi Mondial, ca un răspuns la ororile războiului și ca o alternativă la serviciul militar obligatoriu. Părintele spiritual al voluntariatului este considerat a fi istoricul și sociologul german Eugen Rosenstock-Huessy. El a propus crearea unui „Serviciu Voluntar pentru Pace”.

Cine practică voluntariat în România?

În România, activitatea de voluntariat a renăscut după 1989 odată cu sosirea primilor voluntari internationali prin intermediul organizațiilor Peace Corps și Voluntary Service Overseas. Ulterior, organizații internationale recunoscute (World Vision, Habitat for Humanity) și-au creat filiale în România aducând experiența și expertiza în managementul voluntarilor. Dar voluntariatul a început să prindă cu adevărat contur atunci când organizațiile au început să dezvolte centre locale, permițându-le astfel oamenilor interesați să desfășoare activități de voluntariat să pastreze mai usor legătura. Începând cu anul 2000, în România se aniversează Ziua Internationala a Voluntarilor pe 5 decembrie. Iar anul urmator, Asociatia Umanitara Pro Vobis a devenit primul centru de voluntariat independent din România, dedicat promovării și dezvoltării voluntariatului sub numele Centrul de Voluntariat Pro Vobis ( tot atunci au fost lansate portalul www.voluntariat.ro și revista Voluntariat ).

 

De ce să fiu voluntar?

Pentru că nu doar contribui la susținerea unei cauze în care crezi sau la soluționarea unei probleme a comunității, ci și te ajuți pe tine. Munca de voluntar implică relaționare cu persoane de vârsta ta, îți oferă experiență și îți poate deschide uși spre noi oportunități, te învață responsabilitatea și puterea unei singure persoane. Pentru că o voce în mulțime, hotărâtă să schimbe ceva, poate ajuta mai mult decat 5 minți strălucite, dar care nu au curajul sau dorința să se implice. A fi voluntar te formează ca om, te invață să apreciezi satisfacțiile unei munci cinstite făcute cu pasiune și iîți lărgește orizontul prin interacțiunea cu oameni din domenii diferite. În ziua de azi, experiența dobândită prin muncă valorează mult mai mult decat un simplu atestat, și te poate propulsa în carieră.

În ceea ce privește organizațiile, munca de voluntariat le sporește vizibilitatea în comunitate și le ajută în a stabili relații pe termen lung cu alte companii, care pot atrage investiții suplimentare. Dar cea mai avantajată în această relație este comunitatea; pentru că astfel se dezvoltă spiritul civic si aparteneța la comunitate, iar succesul unei organizații va genera automat inițiative similare din partea altora (cu o floare chiar poate începe primavara) și cel mai important, se găsesc rezolvări la probleme concrete.

Cum mă pot implica?

În experiența mea de student am realizat că tinerii sunt dornici să se implice, dar sunt prea delăsători ca să facă ceva în privința asta. Deși în ziua de azi, când informația se află la un click distanță, prea puțini sunt cei care cunosc avantajele voluntariatului și caută să facă parte din această comunitate. În urma unui sondaj efectuat pe un lot de 50 de participanți ( colegi de munca și facultate, prieteni apropiați, cunoștinte ), am constatat că doar 10% erau familiari cu implicațiile voluntariatului și beneficiile aduse comuniății. Restul nu știau cu ce se ocupă un voluntar și de ce le-ar fi folositor atat în carieră, cât și în viața personală, să participe la aceste acțiuni.

Există o plajă mare de organizații care întreprind muncă de voluntariat pe diferite domenii și care sunt mereu în căutare de noi membrii (www.federatiavolum.ro/membri.html). Ce poți face tu:

  • poți ajuta la colectarea de deșeuri din spațiile publice,
  • poți planta copăcei în zone unde au avut loc defrișări,
  • poți strânge haine, jucării, mâncare pentru persoane nevoiașe și copii orfani,
  • poți vizita centre de plasament,
  • poți ajuta la dotarea cu manuale și cărți a unor centre de plasament pentru copii defavorizați,
  • poți ajuta copiii care suferă de autism,
  • poți încuraja folosirea bicicletei pe post de mijloc de transport,
  • poți încuraja reciclarea deșeurilor menajere,
  • poți ajuta la îngrijirea animalelor abandonate sau abuzate din centre de adopții,
  • poți promova dreptul animalelor la o viață decentă protejaându-le de abuzuri și suferințe,
  • poți contribui la crearea unei societăți mai bune promovând modalități inovatoare prin care animalele de companie pot ajuta persoanele cu probleme și nevoi speciale (persoane cu dizabilități, în special copii, persoane în vârstă, bolnavi etc)

Sunt atâtea lucruri pe care poți să le faci și atâtea proiecte la care poți să participi ( poți face poze, poți scrie articole ). Orice ajutor sau donație sunt binevenite, oriunde privești sunt oameni care au nevoie de ajutorul tău și implicarea ta poate face diferența între deznădejte și speranță. O vorbă spusă mai departe, o haină veche pe care nu o mai porți, o oră din timpul tău liber sau doar o mângâiere, fac din tine un voluntar. Spune NU indiferenței și întinde o mână de ajutor !

Tu stii ce inseamna a fi voluntar ? Implica-te ! Niciodata nu e prea târziu .

Speak your mind !