Allors sictir, cherie !


Ma distrezi. Imi place sa te vad cum tremuri de ciuda si indignare, cum ti se formeaza riduri timpurii pe fruntea lata de “poeata”, si fondul de ten se scutura valuri, valuri de pe chipul tau mirobolant. Ce ochi mari ai lupule, usor exoftalmici, if I might add ! De fapt, esti ca o pictura a lui Dali: sfidezi proportiile si logica. Vrei, pare-mi-se, sa infrunti canoanele modei si in acelasi timp, ale bunului simt. Si reusesti cu brio, stai fara de grija, sa te impui in fata celor.. mai slabi de inger 🙂 Imi pare cunoscut rolul pe care il joci. A, da, esti actrita secundara in piesa “Viata in lumina neoanelor”, care incearca sa para ceva ce nu e. Si anume, doamna. Vezi, tu, ca sa obtii ceva pe cat posibil de veridic trebuie sa crezi in tine si sa pui suflet in ceea ce faci. Ori tu nu faci nici una, nici alta. Ci te joci cu mastile pe care le ai in garderoba, le incerci rand pe rand pana o gasesti pe cea care se potriveste. Si pana atunci, piesa stagneaza; sau mai degraba, este jucata de ceilalti in timp ce tu esti intr-o continua cautare.

Gata, cortina a cazut. Felicitari, ati fost minunati ! Oh, scumpo, ce s-a intamplat ? Am terminat fara tine ? I guess you must hear this often 😀 Pamioane, nimeni nu o sa stea in viata asta, sau urmatoarea, dupa fundul tau usor incomensurabil. Nu exista duble sau a doua sansa, joci bine din prima sau nu mai joci deloc. Depinde de tine cum iti spui replica si ce efect va avea asupra publicului flamand dupa spectacol. Ai toate sansele sa stralucesti, dar le ratezi pe rand pe rand pentru ca tot ce vrei de fapt este sa fii primadona. Si te chinui, zi de zi, sa gasesti noi tertipuri pentru a ajunge in centrul scenei. Te impiedici, plangi, dramatizezi ( ooh, si ce bine te pricepi la asta ! ) si tipi, te vaicaresti ca un copil mofturos/rasfatat pana te inrosesti toata. Doar ca ce e mult strica, si tu strici cu totul. Pana la urma, insa, si publicitatea rea e tot publicitate 🙂 si incercarile tale iti aduc un oarecare soi de izbanda si de fani.

Mai devreme, cand ziceam ca semeni cu o pictura de-a lui Dali, ma refeream la sindromul de megalomanie ce te caracterizeaza si necesitatea de atrage cat mai multa atentie. Toate trairile acestea duse la extrem au ca final expansiunea eu-lui tau. Ai o viziunea deformata asupra realitatii, altfel nu imi pot explica perceptia usor utopica pe care o ai despre tine. Ai tendinta sa arunci povara culpabilitatii asupra celorlalti si sa te sustragi in fata asumarii vinei, caci adancindu-te mai mult in aceasta lume rationala tie prin irationalitatea ei devii asemenea lui Dali, un geniu in fata oglinzii. Cand lumea toata se ghideaza in ziua de azi dupa anumite tipare predeterminate, care ne înghesuie în limite de gândire obsesiv-compulsive, cand natura nu face “femeia perfecta” ci chirurgia, tu preferi sa te izolezi in gandirea ta eliberata de minumum necesar de constrangeri. De ce crezi oare ca exista aceste constrangeri ? Toate au un scop, mai mult sau mai putin vizibil, iar “eliberarea revolutionara a eului” de cele mai multe ori duce la anarhism distructiv. Dali a creat o lume a halucinatiilor greu de inteles, care a depasit asteptarile contopindu-se cu realitatea si suprimand-o. Desi suprarealismul lui a pornit de la dorinta de a da frau liber viselor si de a le transpune intr-o noua dimensiune, a culminat printr-o scapare de sub control.

In mintea ta, timpul se onduleaza asemenea ceasurilor lui Dali si memoria persista asa cum vrei tu sa o vezi. Iar daca ar fi sa ne luam dupa Dali “Daca vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul“, in realitate insa a fost vazut ca un pictor nebun mai degraba, decat un geniu. Poti sa te vezi perfecta in oglinda, lipsita de vina si remuscari, si sa arunci cu piatra in celalalt, dar asta nu inseamna ca o sa se transpuna si in realitate. It’s only make believe !

5 thoughts on “Allors sictir, cherie !

Speak your mind !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s